Hedah, Maastricht
Hedah, Maastricht
Hedah, Maastricht
Hedah, Maastricht
Hedah, Maastricht

Hedah, Maastricht

centrum voor hedendaagse kunst
 
Stichting Hedah, Centrum voor Hedendaagse Kunst Maastricht

Begin oktober 1995 is stichting Hedah, centrum voor hedendaagse kunst, van start gegaan in een particuliere ruimte in de binnenstad van Maastricht. Sindsdien bieden wij de stad een podium voor actuele, Internationale ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunsten. Het centrum functioneert als de ontbrekende schakel binnen de culturele instellingen van Maastricht (Bonnefantenmuseum, Marres, Centre Céramique), zodat recente ontwikkelingen in de kunst niet alleen op de voet gevolgd kunnen worden, maar ook, door het bieden van een inspirerende werk- en expositieplek aan kunstenaars, mogelijk gemaakt kunnen worden.

Na ruim een jaar, vanaf de start van het initiatief tot eind 1996, gebruik te hebben gemaakt van de vaste ruimte in de binnenstad, zijn we vanaf januari 1997 op diverse locaties in de stad aan het werk gegaan. De basis van het initiatief: het secretariaat, de informatie- en vergaderruimte bleven intact op het oude adres. Daarnaast maakten we gebruik van een kleine ruimte aan de voorkant van het pand. Hier vonden de projecten 'Hedah achter glas' plaats; maandelijks wisselende installaties, werk in proces, video en 16mm films. Te bezichtigen vanaf de straat, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Uiteenlopende locaties
Hedah kenmerkt zich sindsdien door het werken op zeer uiteenlopende locaties. De afgelopen jaren hebben projecten plaatsgevonden in onder andere een casco bakkerij, de Berenkuil in het stadspark, nieuwbouw op het Ceramique terrein, een oud klooster in het centrum van de stad, diverse privé ruimtes, het Drielandenpunt te Vaals etcetera. De stichting huurt vanaf december 1997 ook een ruimte aan de Brusselsestraat te Maastricht, en vanaf 2001 een loods op het NS-terrein aan de Parallelweg. De vaste locaties, Parallelweg 1010 en Brusselsestraat 114 vormen de basis waarop we als aanvulling constant bezig zijn met tijdelijke projecten, op locatie.

Diversiteit
Hedah besteed voornamelijk aandacht aan die vormen van kunst die niet zo gemakkelijk in het reguliere tentoonstellingscircuit getoond worden. Audiovisuele installaties, experimentele projecten of performances, maar ook werk van jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland die om welke reden dan ook nog weinig bekendheid genieten in Nederland. Door de organisatie van manifestaties, lezingen en discussies wil het centrum een inspiratiebron en een actualiteitencentrum zijn voor zowel kunstenaars als voor het geïnteresseerde publiek.

Contact - Hedah

Brusselsestraat 114, 6211 PH Maastricht (nl) toon telefoon/fax
E-mail naar Hedah
website Hedah     
Regio: Zuid-Limburg, Limburg

 

Openingstijden

geopendZaterdag
13:00-17:00
Zondag
13:00-17:00

Dinsdag en vrijdag op afspraak