Basiliek van Sint Servaas, Maastricht
Basiliek van Sint Servaas, Maastricht
Basiliek van Sint Servaas, Maastricht

Basiliek van Sint Servaas, Maastricht

De Sint-Servaasbasiliek (Limburgs: Sintervaosbasiliek) te Maastricht is een grote driebeukige kruisbasiliek, gebouwd op het graf van Sint Servaas. De kerk is gelegen aan het Vrijthof.

De kerk is grotendeels in romaanse stijl gebouwd met gebruikmaking van vooral kolenzandsteen en mergel. Op 14 mei 1985 werd de kerk door Paus Johannes Paulus II tot basiliek (Basilica Minor) verheven. De kerk wordt beschouwd als de oudste bestaande kerk van Nederland. De basiliek behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten

Schatkamer Basiliek van Sint Servaas
Uiterlijk imposant en innerlijk een schatkamer vol van traditie, historie, religieuze cultuur en bouwkunst. Hier koestert Maastricht haar grootste schatten. Het schrijn van St. Servaas, ook Noodkist genaamd, is de meest kostbare met daarin een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste bisschop in de Nederlanden. Het is Maaslands edelsmeedwerk van de eerste orde die iedere zeven jaar bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart nog door de straten van Maastricht wordt gedragen. Daarnaast vind je in de schatkamer ook de drinkbeker en het borstbeeld van St. Servaas en voorwerpen die aan de stadspatroon worden toegeschreven, zoals de bisschopsstaf, het borstkruis, de pelgrimsstaf en de sleutel. Rondom deze voorwerpen wordt een grote rijkdom aan reliekhouders in edelmetaal of ivoor tentoongesteld. De grote verzameling zijden stoffen vanaf de 6e eeuw is uniek en schilderijen en beelden completeren het geheel.

Openingstijden Dagelijks van 10.00-17.00 uur. Op zondagen van 12.30-17.00 uur.

Heilige Missen worden gehouden op de volgende tijden:
Maandag 09:00 uur Sint Servaaskapel

Di t/m vr
09:00 uur Sint Servaaskapel

Zaterdag
09:00 uur Sint Servaaskapel
18:00 uur Basiliek

Zondag
10:00 uur Hoogmis in Basiliek
11:30 uur Mis met samenzang in Basiliek

Contact - Basiliek van Sint Servaas

Keizer Karelplein , 6211 TC Maastricht (nl) toon telefoon/fax

website Basiliek van Sint Servaas     

 

Openingstijden

geopend

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag