Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee', Maastricht
Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee', Maastricht
Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee', Maastricht

Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee', Maastricht

Op 20 februari 1933 werd de Onze Lieve Vrouwekerk door paus Pius XI tot basilica minor verheven. "Basiliek" is een eretitel die door de paus aan bepaalde belangrijke kerken gegeven kan worden. Een basiliek is herkenbaar aan de twee eretekenen die op het priesterkoor staan: het tintinnabulum (een staf met een klokje) en het conopeum (oneerbiedig gezegd een soort parasol).

De centrumfunctie van onze kerk verklaart de grote aandacht voor liturgie en devotie, en de permanente openstelling van de kerk overdag.

In de geheel nieuwe en eigentijdse schatkamer treft u voorwerpen aan van kerkelijke kunst door de eeuwen heen. Van een zeer bijzonder en wereldberoemd byzantijns reliekdoosje uit de 9e eeuw tot modern kerkelijk vaatwerk uit de 20ste eeuw. Van het "levietenkleed" van St. Lambertus de voor-laatste bisschop van Maastricht daterend 9e eeuw, tot reliekhouders uit de vorige eeuw. Eeuwen oude schilderijen en beelden tot de stola van paus Joannes Paulus II.

Uiteraard is er ook ruimte ingericht voor het genadebeeld van ‘Slevrouwe’. Hier wordt uitvoerig ingegaan op de historie en de cultuur van deze Mariaverering .

Daarnaast biedt de schatkamer onderdak aan de Stichting Santjes & Kantjes. Deze stichting beheert een grote collectie historische devotieprentjes, bedevaart-vaantjes, bidprentjes en rooms kinderspeelgoed.

Reguliere vieringen

In de Slevrouwe wordt een bijzondere aandacht besteed aan een rijke en mooie liturgie. Het programma van de reguliere vieringen en oefeningen is dan ook omvangrijk:

Zaterdagmiddag
16.00 - 17.00: Biechtgelegenheid
17.00: Engelstalige H. Mis in de crypte
18.30: Hoogmis, met deelname van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, gevolgd door de bidweg door de binnenstad. Tijdens deze bidweg loopt men, bij het bidden van de rozenkrans, de route die het genadebeeld van de "Sterre der Zee" volgens een vrome legende zou hebben afgelegd. Over de bidweg, zie de aparte pagina bidweg.

Zondag
8.45: Lauden
9.00: H. Mis
10.00: Latijnse Hoogmis (om de week gregoriaans door de Schola Nova, en polyfonie door het Basilica-koor)
11.30: Nederlandstalige H. Mis (soms met zang of muziek door een student van het Conservatorium van Maastricht, of deelname van een gastkoor).
17.00: gezongen Vespers met orgelbegeleiding, gevolgd door een kort lof

Iedere dag van de week
9.10: Lauden
9.30: H. Mis
Eerste vrijdag van de maand:
9.30: gezongen H. Mis, waarna uitstelling van het Allerheiligste
Eerste zaterdag van de maand:
9.30: H. Mis ter ere van de H. Maagd Maria, met speciale uitnodiging voor de leden van de Gebedskring van de Sterre der Zee

Iedere dinsdag
19.30 Studentenvespers in de oost-crypte

Contact - Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee'

Onze Lieve Vrouweplein 7, 6211 HD Maastricht (nl) toon telefoon/fax
E-mail naar Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee'
website Basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee'     
Regio: Zuid-Limburg, Limburg